Ettersom PAD er en progressiv sykdom, er det vesentlig med tidlig og vedvarende intervensjon med riktig nettverk av samarbeidende leger. Legene dine samarbeider for å diagnostisere og behandle din PAD. Med denne tilnærmingen kan du utsette utviklingen av PAD og redusere risikoen for amputasjon.

Podiatrist

Fotterapeut/sårbehandling

Disse legene kan administrere tester som ankel-arm-indeks (ABI) for å påvise forekomst av PAD. De vil også behandle eventuelle åpne sår og sørge for allmennhelse i fot og ben.

Primary Care Physician

Fastlege

Fastleger vurderer pasientens risikofaktorer for PAD, inkludert høy alder, diabetes, høyt blodtrykk og bruk av tobakk, som er noen av de viktigste vurderingene som utføres. De kan også henvise pasienter til spesialist for videre testing for PAD.

Karkirurg

En karkirurg er en lege som er spesialist i kirurgisk behandling av blodkar. Svært ofte vil karkirurgen være den første blodkarspesialisten du oppsøker. De vil vurdere om du er egnet for henvisning til en endovaskulær spesialist, eller om du er mer egnet for karkirurgi.

Intervention Specialist

Endovaskulær spesialist

(Intervensjonsradiolog/ Intervensjonskardiolog/ Karkirurg med spesialopplæring i endovaskulære prosedyrer) Disse spesialistene kan utføre avanserte diagnostiske undersøkelser for å evaluere stadiet og alvorligheten av PAD for å kunne utvikle en behandlingsplan. De utfører også minimalt invasive endovaskulære prosedyrer for å gjenopprette blodsirkulasjonen og kan ved behov henvise til kirurg.

Hospital Resources

Sykehusressurser

Sykepleiere og sykehuspersonalet er involvert i alle stadiene av PAD. De kan bidra til å identifisere PAD, hjelpe til å koble pasienter med spesialister og gi vedvarende støtte i kontroll av PAD.