Det anslås at det foretas mellom 220 000 og 240 000 amputasjoner av tær, ben eller føtter i USA og Europa som skyldes fremskredet PAD.15 De gode nyhetene er at det finnes andre behandlingsalternativer som kan bidra til å gjenopprette blodsirkulasjonen til dine nedre lemmer og redusere risikoen for amputasjon. Det finnes risikoer forbundet med beslutningen om å la være å få et ben amputert. I noen tilfeller kan amputasjon være den beste løsningen.

Ta deg tid til å få en vurdering fra en annen lege

En betydelig del av pasienter har får ikke utført noen undersøkelser eller vurderinger før amputasjonen

Få en annen leges mening

Amputasjon er et potensielt utfall av fremskredet PAD. Det har imidlertid blitt rapportert at mange amputasjoner av ben som resultat av karsykdom, kunne ha vært unngått. Det er viktig at du får en annen leges mening for å sikre at amputasjon er den eneste utveien. Det er viktig at du får en annen leges mening for å sikre at amputasjon er den eneste utveien. Det er mulig at minimalt invasive prosedyrer kan gjenopprette blodsirkulasjonen til lemmene.

Diagnostisk undersøkelse

Ett av de viktigste trinnene i å bestemme om amputasjon eller andre behandlinger er hensiktsmessige er å få tatt et bilde eller angiogram av blokkeringen i benet. Kontrastangiograf er en medisinsk prosedyre som tar bilder av blodkarene, slik at legen kan se mulig(e) blokkering(er). Dette kan hjelpe legen din å avgjøre om det finnes en alternativ behandling til amputasjon.

Hvorfor det er viktig å minimere amputasjon

Det har vært rapportert at mange amputasjoner av ben som følge av karsykdomsrelaterte komplikasjoner, kunne ha vært unngått. Én retrospektiv studie viste faktisk at 67 % av pasienter med fremskredet PAD fikk primær amputasjon som første behandling.16 Mange av disse amputasjonene kunne ha vært unngått med behandling eller annen form for intervensjon.

Risikoer forbundet med amputasjon

Amputasjon er en alvorlig prosedyre som er forbundet med flere risikoer. Pasienter som mister et ben, opplever betydelig lavere helsestatus, høy dødelighetsprosent og økt risiko for kardiovaskulære sykdommer. Studier anslår en dødelighetsprosent på mellom 50 & og 74 % over fem år for pasienter som har hatt amputasjon.17-18

Alternativer til amputasjon

Det finnes flere alternativer til amputasjon som du skal være oppmerksom på. Gå til vår side med behandlinger for mer informasjon om minimalt invasive prosedyrer som kan bidra til å åpne blokkerte arterier og gjenopprette blodsirkulasjonen. Alle tilfeller er forskjellige, og bare en lege kan gi deg medisinsk veiledning som passer til tilstanden din. Spør legen din om han eller hun er kjent med disse typer minimalt invasive prosedyrer og om du er en god kandidat for dem.