PAD er en livslang sykdom. På den måten kan det sies at man aldri slutter å ta vare på bena sine. Innføring av sunn livsstil har fordeler uansett stadium av PAD. Hovedmålene med livsstilendringer er knyttet til bedre kontroll med diabetes, vekttap, fysisk aktivitet og opphør av usunn atferd. Endringer i livsstil vil ikke bare hjelpe deg å få friskere ben og redusere risikoen for ytterligere PAD-relaterte komplikasjoner, men du vil sannsynligvis også føle deg bedre.

Examine your feet
Undersøk føttene dine

En av de viktigste tingene du kan gjøre selv, er å undersøke føttene hver dag. Det tar bare noen få minutter, men kan forhindre at mindre fotproblemer utvikler seg til alvorlige helseproblemer. Undersøk føttene dine hver dag for kutt, blåmerker, skraper og sår som ikke leges.

Caring for your feet
Ta vare på føttene dine

Det er mer sannsynlig at de som har PAD, spesielt i kombinasjon med diabetes, har problemer med føttene sine. Du kan redusere disse risikoene ved å holde føttene rene og tilføre dem fuktighet, og trimme tåneglene. Det er også viktig å holde føttene varme med sokker og unngå å gå omkring barbeint.

Increase cardiovascular exercise
Øke den kardiovaskulære treningen

Dette er en svært viktig livsstilsfaktor i å forebygge PAD. Kardiovaskulær trening, eller kondisjonstrening, er trening som hjertet har nytte av og gir bedre blodsirkulasjon gjennom kroppen. Selv bare en frisk spasertur hver dag kan gjøre en virkelig forskjell. Spør legen din eller helsepersonell hva slags trening som passer for deg.

Improve your diet
Forbedre kostholdet ditt

Et sunt kosthold kan bidra til å forhindre ansamling av plakk og senke blodtrykk og kolesterolnivåer. Begrens inntak av bearbeidet mat, rene meierivarer, mettet fett og rødt kjøtt med mye fett. Prøv å spise mer frukt og grønnsaker for å få vitaminene og mineralene du trenger.

control your weight
Få kontroll over vekten

Når du opprettholder en sunn vekt, kan det hjelpe deg å senke kolesterolet og forebygge PAD. I tillegg til reduksjon av mat med mye kalorier, sukker og fett, prøv å spise mindre porsjoner og øk mengden med fysisk aktivitet.

smoking cessation
Slutt å bruke tobakk

Bruk av tobakk øker risikoen for å utvikle PAD opptil det firedobbelte.6 Hvis du røyker eller tygger tobakk, bør du slutte umiddelbart for å unngå å øke risikoen for PAD og andre kardiovaskulære tilstander.