Edenneestä PAD:stä johtuvia varpaiden, jalkojen tai jalkaterien amputaatioita tehdään Yhdysvalloissa ja Euroopassa vuosittain arviolta 220 000–240 000.15 Onneksi kuitenkin myös muita hoitovaihtoehtoja, joilla verenkierto alaraajoihin saadaan palautettua ja amputaation riskiä pienennettyä, on olemassa.Amputaatiopäätökseen liittyy myös riskejä.

Kysy asiasta useammalta lääkäriltä.

Merkittävälle määrälle potilaita ei tehdä tutkimuksia tai arvioita ennen amputaatiota.

Toisen mielipiteen kysyminen

Amputaatio on edenneen PAD:n mahdollinen seuraus. Tutkimusten mukaan monet verisuonisairauksista johtuvat alaraaja-amputaatiot oltaisiin kuitenkin voitu välttää. On tärkeää kysyä myös toisen lääkärin mielipidettä sen varmistamiseksi, että amputaatio on ainoa hoitovaihtoehto. On mahdollista, että mini-invasiivisella toimenpiteellä raajojen verenkierto voidaan palauttaa.

Diagnostiset tutkimukset

Yksi tärkeimmistä vaiheista sen määrittämisessä, onko amputaatio välttämätön vai voitaisiinko sairautta hoitaa muilla hoitomuodoilla, on jalan tukkeuman kuvantaminen tai angiografia. Varjoainekuvaus on lääketieteellinen toimenpide, jossa verisuonista otetaan kuva. Tämän kuvan avulla lääkäri voi tarkastella suonten mahdollisia tukkeumia. Näin lääkäri voi määrittää, soveltuuko jokin muu kuin amputaatio hoitovaihtoehdoksi.

Miksi amputaatioiden minimointi on tärkeää

On todettu, että useat verisuonitautien komplikaatioista johtuvat alaraaja-amputaatiot oltaisiin voitu välttää. Eräässä retrospektiivisessä tutkimuksessa 67 prosentille PAD-potilaista suoritettiin amputaatio ensisijaisena hoitomuotona.
16Moni näistä amputaatioista oltaisiin voitu välttää muiden hoitovaihtoehtojen avulla.

Amputaatioon liittyvät riskit

Amputaatio on vakava toimenpide, johon liittyy useita riskejä. Raajansa menettäneiden potilaiden terveydentila on huomattavasti heikompi, kuolleisuusaste korkea ja sydän- ja verisuonitautien riski kasvanut. Tutkimusten mukaan amputaatiopotilaiden kuolleisuus viiden vuoden sisällä on 50–74 %.17–18

Amputaation vaihtoehdot

Amputaatiolle on olemassa useita vaihtoehtoja, joista on hyvä olla tietoinen. Vieraile hoidosta kertovalla sivullamme ja tutustu mini-invasiivisiin toimenpiteisiin, joilla voidaan avata tukkeutuneita valtimoita ja palauttaa verenkierto. Jokainen tapaus on yksilöllinen ja vain lääkäri voi antaa sinulle lääketieteellisiä neuvoja sairautesi tilan perusteella. Kysy lääkäriltäsi, onko hän tietoinen mini-invasiivisista toimenpiteistä ja soveltuvuudestasi niihin.