PAD on sairaus, joka rajoittaa ääreisvaltimoiden – kuten käsien, jalkojen ja jalkaterien valtimoiden – verenkiertoa. Sairauden aiheuttaa usein verisuonten kalkkeutuminen tai kovettuminen ja ahtautuminen ja esimerkiksi tupakointi, huono ruokavalio, liikunnan puute, ikä, geenit, diabetes, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli voivat pahentaa sitä.

PAD kasvattaa sydänkomplikaatioiden, kuten sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja sepelvaltimotaudin riskiä. Jos PAD:tä ei hoideta, sairauden eteneminen saattaa johtaa amputaatioon. Siksi hoitoon hakeutuminen ja terveiden elämäntapojen omaksuminen on tärkeää, mikäli epäilee sairastavansa PAD:tä.

Miltä plakkikertymät näyttävät

Ensimmäinen askel raajojesi rakastamisessa on tutustua niihin. Verisuonet kuljettavat happea ja ravintoaineita joka puolelle kehoasi, myös jalkoihisi. Jos tämä kierto häiriintyy mistä tahansa syystä (tukkeutuu samaan tapaan kuin tukkeutunut putki), saattaa seurauksena olla PAD.

PAD ahtauttaa ja tukkii jalkojen valtimoita plakin avulla. Plakkikertymät kovettavat valtimoita. Tätä tilaa kutsutaan ateroskleroosiksi. Kun jalkojen valtimot tukkeutuvat, verenkierto heikkenee. Verenkierron heikkeneminen voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten kuolion, jonka seurauksena saattaa puolestaan olla amputaatio.

Plakkia voi kertyä ajan saatossa lisää, jolloin valtimon tukkeuma pahenee. Plakki voi myötävaikuttaa myös veritulppien muodostumiseen. Veritulppa puolestaan voi kaventaa valtimoita entisestään tai tukkia ne jopa täysin. Jos tukkeumaa ei saada pois valtimosta, se voi aiheuttaa oireita, kuten kipua, haavoja ja kävelyvaikeuksia.

Voisiko minulla olla PAD?

PAD on usein asymptomaattinen, eli se ei aiheuta minkäänlaisia oireita – ainakaan sairauden alkuvaiheessa. Vaikket kokisikaan mitään oireita, saatat silti sairastaa PAD. Tämä johtuu siitä, että kehosi luo pieniä suonia, joiden kautta veri pääsee kiertämään sairastuneen valtimon sijasta. Mutta kehokaan ei kestä kaikkea loputtomiin, ja ajan myötä oireista saattaa tulla vakavampia.

Kun oireita sitten ilmenee, niitä saatetaan usein virheellisesti pitää muiden sairauksien oireina tai ikääntymisen normaaleina merkkeinä. Oireiden sivuuttaminen voi kuitenkin johtaa tulevaisuudessa komplikaatioihin.Jos uskot sairastavasi PAD:tä, on tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa, jotta hoito voidaan aloittaa ja komplikaatioiden riskiä pienentää

Tarkista oireesi

Vaikka monet PAD:tä sairastavat eivät kärsi oireista, on yleisiä oireita useita. Koska jokainen tapaus on yksilöllinen, sinulla saattaa esiintyä joitakin tai ei mitään seuraavista oireista. Yleisiä PAD:n oireita voivat olla:

Leg cramping
Kramppeja saattaa esiintyä lonkka-, pakara-, reisi- tai pohjelihaksissa liikunnan tai muiden aktiviteettien aikana.

Kivuliaat jalkakrampit

Numbness
Nämä saattavat olla PAD:n varhaisia varoitusmerkkejä, joita pidetään usein diabeteksen aiheuttamina hermokipuina tai muiden sairauksien oireina.

Jalkojen tunnottomuus, heikkous tai raskaus

Aching legs
Jalkojen kipua saattaa esiintyä niin päivällä kuin yöllä levätessä.

Jalkojen leposärky

Cooling of the skin
Kylmyyttä saattaa esiintyä yhdellä tai useammalla ihoalueella etenkin jalkaterissä ja jaloissa. Nämä alueet tuntuvat koskettaessa kylmiltä eivätkä lämpene.

Kylmät jalkaterät tai varpaat

Kun verenkierto on estynyt, osa ihosta voi olla kuivempi tai punaisempi tai väriltään erilainen kuin muu iho.

Kuiva iho tai ihon värimuutokset

Tämän oireen saattaa aiheuttaa myös diabeteksesta johtuva hermosärky, mutta se voi olla myös PAD:n aiheuttaman estyneen verenkierron syytä.

Polttava tunne tai jalkaterien ja varpaiden särky

Loss of hair
Heikentynyt verenkierto saattaa aiheuttaa karvanlähtöä tai hidastunutta karvankasvua jalkaterissä ja jaloissa.

Karvanlähtö

chronic sores
PAD:tä sairastavilla voi esiintyä usein muodostuvia haavoja tai haavoja, jotka

Krooniset haavat

Kysymyksiä PAD:stä

PAD:n hallinta voi alentaa vakavien komplikaatioiden riskiä, mukaan lukien amputaation riskiä.Jos epäilet sairastavasi PAD:tä tai sinulla on jo todettu se, on aika alkaa ottaa selvää asioista