PAD:n hoitoon on olemassa useita eri hoitovaihtoehtoja. Omistaudu raajojesi rakastamiselle ja noudata lääkärisi antamaa hoitosuunnitelmaa. Hoitovaihtoehtosi riippuvat suuresti sairautesi tilasta, ja niihin saattaa kuulua yksi tai useampi seuraaviin kategorioihin kuuluva hoitomuoto. Muistathan, että kaikkiin PAD-hoitoihin liittyy riskejä, ja niistä tulee keskustella lääkärin kanssa.

Lääkitys

Lääkärisi saattaa määrätä sinulle lääkkeitä PAD:n tilastasi riippuen. Näitä saattavat olla kolesterolia tai verenpainetta alentavat lääkkeet, diabeteksen hallintaan tarkoitetut lääkkeet tai valmisteet, jotka auttavat tupakoinnin lopettamisessa.Sinulle voidaan myös määrätä antitromboottisia lääkkeitä tai antikoagulantteja, jos lääkärisi on huolestunut mahdollisten veritulppien muodostumisesta.

Hoitoon käytettyjä reseptilääkkeitä voivat olla:

 

  • verenohennuslääkkeet
  • verisuonien avaamiseen tarkoitetut, verisuonia laajentavat lääkkeet
  • rasvatasoja, mukaan lukien veren triglyseridi- ja kolesterolitasoja alentavat statiinit.

Endovaskulaarinen Hoito

Endovaskulaarinen hoito on yksi PAD:n hoitovaihtoehdoista. Endovaskulaariset toimenpiteet suoritetaan leikkaussalissa tai katetrisaatiotoimenpidehuoneessa. Toisin kuin kirurgisissa toimenpiteissä, endovaskulaarisissa toimenpiteissä vain pieni leikkausviilto on tarpeen, ja se tehdään yleensä nivusiin, käteen tai jalkaan. Lääkäri vie viillon läpi erilaisia laitteita valtimoon päästäkseen käsiksi tukkeumakohtaan. Nämä laitteet auttavat avaamaan valtimoa ja pitämään sen avonaisena.
 

  • Pallolaajennus —Pallolaajennus on yleinen ahtautuneen verisuonen hoitoon käytetty toimenpide. Pallolaajennuksen aikana pieni pallo täytetään ahtautuneen verisuonen sisällä.
  • Pallolaajennus lääkepinnoitetulla pallolla Tässä toimenpiteessä käytetään lääkepinnoitettua palloa tukkeutuneen verisuonen avaamiseen.
  • Stenttaus— Stentti on pieni verkkoputki, joka asetetaan verisuoneen pysyvästi pitämään verisuonta auki.
  • Aterektomia — Aterektomiassa suurten suonien plakkikertymiä pienennetään pienen, plakkia poistavan mekaanisen laitteen avulla. Aterektomia voi olla erityisen hyödyllinen tapa poistaa plakkia, jota ei voi poistaa helposti muilla menetelmillä.

Kirurgiset vaihtoehdot

Niille potilaille, joita ei voida hoitaa lääkityksellä tai endovaskulaarisilla toimenpiteillä, on olemassa myös kirurgisia hoitovaihtoehtoja. Näissä toimenpiteissä käytetään yleensä nukutusta raajoihin tehtävien leikkausviiltojen vuoksi. Kirurgi suorittaa yleensä toimenpiteen riski-hyöty -arvion ennen itse toimenpidettä, jotta operaation paras mahdollinen tulos voidaan varmistaa.
 

  • Alaraajan ohitusleikkaus – Tämän toimenpiteen tavoitteena on suunnata veri kiertämään toisen suunnan kautta. Lääkäri tekee leikkausviillon lähelle tukkeutunutta valtimoa ja ohjaa verenkierron toiseen suuntaan kiinnittämällä tekosiirteen tai kehon oman verisuonen tukkeuman ylä- ja alapuolelle. Näin veri voi ohittaa valtimon sairastuneen osan.
  • Iliofemoraalinen endarterektomia — Iliofemoraalinen endarterektomia suoritetaan plakin poistamiseksi verisuonista. Lääkäri tekee tukkeuman kohdalle leikkausviillon ja asettaa suntin tai putken plakin yllä ja alla olevaan valtimoon, jotta verenkierto saadaan suunnattua uudelleen väliaikaisesti. Sitten lääkäri tekee leikkausviillon valtimoon, jossa plakkia on. Tämän jälkeen plakki poistetaan. Kun plakin poisto on valmis, verisuoni ommellaan kiinni.