On tärkeää ymmärtää, mitkä elämäntyyliisi liittyvät tekijät tai geenit saattavat asettaa sinut riskiin sairastua PAD:hen. PAD:n riskitekijöiden tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti PAD:n tunnistamista ja hoitoa. Tämä on tärkeää, sillä hoitamattomana PAD saattaa johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten amputaatioon.

PAD:n yleiset riskitekijät

Monilla on tietämättään riski sairastua PAD. Jos sinulla tai läheiselläsi on joitakin PAD:n riskitekijöitä, keskustele asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Age
1 kahdestakymmenestä (20) yli 50-vuotiaasta kokee PAD oireita.2

Ikä

High cholesterol
PAD:n riski kasvaa 5–10 prosentilla jokaista kolesterolitason 10 mg/dl:n nousua kohden.3

Korkea kolesteroli

High blood pressure
Voi vahingoittaa valtimoiden seinämiä ja aiheuttaa sairauden.4

Korkea verenpaine

diabetes
Tyypin 2 diabetes voi kasvattaa riskiäsi sairastua PAD:hen nelinkertaisesti.5

Diabetes

smoking cessation
Tupakointi lisää PAD:n kehittymisen riskiä jopa nelinkertaisesti.6

Tupakointi

Kidney disease
Munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla henkilöillä on kaksinkertainen riski sairastua PAD:hen.7

Munuaissairaudet

Family History
PAD:tä sairastavat perheenjäsenet voivat kasvattaa sairastumisen riskiä.8

Perintötekijät

Ethnicity
Afroamerikkalaiset ja latinalaisamerikkalaiset ovat suurimmassa riskissä sairastua PAD:hen.9

Etnisyys

Joihinkin PAD:n riskitekijöihin ei voi vaikuttaa, kuten ikään, etnisyyteen ja perintötekijöihin. Jotkut riskit sen sijaan ovat elämäntapavalintojen aiheuttamia, kuten tupakointi. Tupakointi, johon lasketaan tupakan polton lisäksi myös purutupakan käyttö, on PAD:n suurin riskitekijä. Jos tupakoit, sinun tulisi lopettaa se välittömästi, sillä se lisää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien muodostumisen riskiä sekä plakin kertymistä valtimoihin.

Muita PAD:n riskitekijöitä, kuten korkeaa verenpainetta sekä korkeaa kolesterolia, voidaan hallita terveellisten elämäntapavalintojen avulla. Esimerkiksi terveellisen ruokavalion noudattaminen sekä rasvassa paistettujen, prosessoitujen ja paljon sokeria sisältävien ruokien vähentäminen voi auttaa alentamaan verenpainetta. Diabeetikoilla diabeteksen huolellinen hallinta ja verensokeritasojen valvominen voi alentaa PAD:n riskiä. Keskustele lääkärisi kanssa omista riskitekijöistäsi ja tehkää suunnitelma niiden vähentämiseksi.