Tanken om at gå til lægen er ikke altid behagelig, og processen kan variere meget. Hvis du ved, hvad du kan forvente, kan det være med til at gøre processen nemmere at håndtere.

De følgende oplysninger vil give dig en idé om, hvad du kan forvente under processen med diagnosticering af PAD.

Almindelige lægeundersøgelser

Din læge vil sandsynligvis foretage en fysisk undersøgelse. Undersøgelsen omfatter kontrol af for højt blodtryk, hjerteanormaliteter og blokeringer i halsarterierne.

Lægen vil også måle pulsen i dine ben og fødder og sikre sig, at der ikke er nogen farveændringer, sår, infektioner eller skader. Det er muligt, at der vil blive bestilt yderligere undersøgelser, hvis nogen af disse tilstande er til stede. Din læge vil spørge om din familiehistorik. Dette er tidspunktet, hvor du kan fortælle oplysninger om eventuelle symptomer, tidligere sygehistorie og familiemæssig sygehistorik, som du måtte have med hensyn til hjertekarsygdom og PAD. Du bør også fortælle det til din læge, hvis du har en familiehistorik med diabetes, højt blodtryk eller andre .risikofaktorer for PAD

Målinger af blodgennemstrømning

Din læge vil udføre eller henvise dig til test for at måle din blodgennemstrømning.Et ankelblodtryk for at finde ankel/arm-indekset (ABI – Ankle-Brachial Index) er en almindelig test til påvisning af PAD, da det kan hjælpe med at diagnosticere sygdommen hos patienter, som måske eller måske ikke har symptomer.

Den fungerer ved at sammenligne blodtrykket i dine ankler med blodtrykket i dine arme før og efter træning. Denne test er vigtig til diagnostiske formål og er ikke-invasiv. Det betyder, at du ikke bliver bedøvet eller skal indlægges på hospitalet for at gennemgå denne test. ABI er muligvis ikke en egnet test, hvis du er diabetiker.

Undersøgelse af blodkar (angiografi)

Din læge kan beslutte at tage et billede af dine arterier for at se, om du har begrænset blodgennemstrømning. En undersøgelse af blodkar (angiografi med kontrast) er en medicinsk procedure, hvor der tages billeder af dine blodkar ved hjælp af en røntgenstråle, så lægen kan observere eventuelle forsnævringer eller blokeringer.

Dette kan hjælpe lægen med at afgøre, om det er nødvendigt med et medicinsk indgreb for at afhjælpe begrænset blodgennemstrømning. Undersøgelser af blodkar (angiografi) udføres af interventionsspecialister, som omfatter kardiologer, radiologer og karkirurgiske læger.

En undersøgelse af blodkar (angiografi med kontrast) er et vigtigt trin i diagnosticering af PAD.

Når du har fået foretaget en MR-undersøgelse af blodkar (angiografi med kontrast), vil du og din læge få en bedre idé om, hvor meget plaque der er ophobet i dine arterier, og hvordan det skal behandles. Hvis du har fået konstateret PAD, har du flere behandlingsmuligheder.