Det er vigtigt at forstå de aspekter af din livsstil og genetiske baggrund, der kan give dig en risiko for PAD. At erkende risikofaktorerne for PAD er det første skridt i retning af at få stillet en diagnose og blive behandlet. Dette er vigtigt, da ubehandlet PAD kan føre til alvorlige komplikationer, herunder amputation.

Almindelige risikofaktorer ved PAD

Mange er i risikogruppen uden at være klar over det. Hvis du eller en af dine nærmeste har risikofaktorer for PAD, skal du starte samtalen ved at tale med en sundhedsperson.

Age
1 ud af 20 personer i alderen 50+ er ramt af PAD.2

Alder

High cholesterol
Risikoen for PAD stiger med 5-10 % for hver 10 mg/dl stigning i det samlede kolesterolniveau.3

Højt kolesteroltal

High blood pressure
Kan i sidste ende beskadige arterievæggene og føre til sygdom.4

Højt blodtryk

diabetes
Type 2-diabetes kan gøre det 4 gange mere sandsynligt, at du udvikler PAD.5

Diabetes

smoking cessation
Tobak øger din risiko for at udvikle PAD med op til 4 gange6

Brug af tobak

Kidney disease
Personer med dårlig nyrefunktion har dobbelt så stor sandsynlighed for at få PAD.7

Nyresygdom

Family History
Hvis du har familiemedlemmer med PAD, kan det øge din risiko.8

Familiehistorik

Ethnicity
Afroamerikanere og latinamerikanere har den højeste risiko for PAD.9

Etnicitet

Nogle risikofaktorer vedr. PAD kan ikke styres, bl.a. alder, etnicitet og familiehistorik. Andre risikofaktorer er resultatet af livsstilsvalg, fx brug af tobak.
Tobaksforbrug, herunder rygning og tyggetobak, er den største risikofaktor for PAD. Hvis du bruger tobak, bør du straks stoppe med dette, da det i høj grad øger din risiko for hjerte-kar-sygdomme og plaquedannelse i dine arterier. Flere andre risikofaktorer for PAD, såsom højt blodtryk og højt kolesteroltal, kan styres gennem sunde livsstilsvalg.

Hvis du fx følger en sund kost og reducerer mængden af friturestegte, forarbejdede og sukkerholdige fødevarer, kan det være med til at sænke dit blodtryk. For diabetikere kan en omhyggelig diabetesbehandling og overvågning af blodsukkeret reducere risikoen for PAD. Samarbejd med din læge om dine individuelle risikofaktorer og udarbejd en plan for at reducere eventuelle risici.