PAD er en sygdom, man har hele livet. I den forstand er det aldrig slut med at passe på dine ben. En sund livsstil har fordele i alle stadier af PAD.De vigtigste mål med livsstilsændringer vedrører en bedre styring af din diabetes, vægttab, fysisk aktivitet og ophør af usund adfærd.Livsstilsændringer vil ikke kun hjælpe dig med at få sundere ben og reducere din risiko for yderligere PAD-relaterede komplikationer, du vil sandsynligvis også få det bedre.

Examine your feet
Undersøg dine fødder

En af de vigtigste ting, du kan gøre på egen hånd, er at foretage daglige fodtjek. Det tager kun et par minutter, men kan forhindre, at mindre fodproblemer udvikler sig til alvorlige sundhedsproblemer. Undersøg dagligt dine fødder for snitsår, blå mærker, rifter og eventuelle sår, der ikke heler.

Caring for your feet
Plej dine fødder

Personer med PAD er mere tilbøjelige til at få problemer med fødderne, især hvis de samtidig har diabetes. Du kan reducere disse risici ved at holde dine fødder rene og fugtige og ved at klippe dine tånegle. Hold desuden dine fødder varme med sokker og undgå at gå barfodet rundt.

Increase cardiovascular exercise
Øg kardiovaskulær motion

Dette er en meget vigtig livsstilsfaktor i forebyggelsen af PAD. Kardiovaskulær træning, eller cardio, er træning, der gavner dit hjerte og forbedrer blodgennemstrømningen i hele kroppen. Selv bare en rask gåtur hver dag kan gøre en stor forskel. Spørg din læge eller andet sundhedspersonale, hvilken form for motion der er bedst for dig.

Improve your diet
Sund kost

En sund kost kan være med til at forhindre ophobning af plaque og reducere blodtrykket og kolesterolniveauet. Begræns mængden og indtaget af forarbejdede fødevarer, fuldfede mejeriprodukter, mættet fedt og fede stykker rødt kød. Prøv at spise mere frugt og grøntsager for at få de vitaminer og mineraler, du har brug for.

control your weight
Styr din vægt

Ved at holde en sund vægt kan du hjælpe dig selv med at sænke dit kolesteroltal og forebygge PAD. Ud over at skære ned på fødevarer med et højt indhold af kalorier, sukker og fedt skal du prøve at spise mindre portioner og øge din fysiske aktivitet.

smoking cessation
Drop tobakken

Tobak øger din risiko for at udvikle PAD med op til 4 gange6. Hvis du ryger eller tygger tobak, bør du straks stoppe for at undgå at øge din risiko for PAD og andre kardiovaskulære lidelser.