PAD är en sjukdom som orsakar begränsat blodflöde till dina perifera artärer – inklusive dina armar, ben och fötter. Ofta orsakad av åderförkalkning, eller förhärdning och förträngning av artärerna, kan PAD förvärras av saker som rökning, dålig kost, brist på motion, ålder, genetik, diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol.

PAD ökar risken för kardiovaskulära komplikationer som hjärtinfarkt, stroke och kranskärlssjukdom. Om den lämnas obehandlad kan utveckling av PAD resultera i amputation. Det är därför det är viktigt att söka behandling om du misstänker att du har PAD och att du åtar dig att leva en hälsosam livsstil.

Hur plackuppbyggnaden ser ut

Det första steget i att älska dina lemmar är att lära sig om dem. Blodkärl levererar syre och näring till varje del av din kropp, inklusive dina ben. När detta flöde avbryts på grund av ett antal orsaker, liknande en igensatt rörledning, kan PAD uppstå.

PAD gör att artärer i benen blir förträngda eller tilltäppta med avlagringar av plack. Uppbyggnaden av plack gör att artärerna hårdnar, vilket kallas ateroskleros. När benartärerna är tilltäppta minskar blodflödet. Total förlust av cirkulation kan orsaka allvarliga symtom, inklusive kallbrand som kan leda till potentiell amputation.

Plackuppbyggnad kan utvecklas över tiden, vilket ökar mängden blockering i artären. Plack kan också utlösa bildandet av blodproppar. En blodpropp kan ytterligare förtränga en artär eller täppa till den helt. Om en blockering kvarstår i artärerna kan det orsaka symtom som smärta, sår och svårigheter att gå.

Kan jag ha PAD??

PAD är ofta asymptomatisk, vilket betyder att sjukdomen inte ger eller visar några symtom – åtminstone i de tidiga stadierna. Även om du inte upplever några symtom kan du fortfarande ha PAD. Detta beror på att din kropp skapar små artärer som omdirigerar blodet runt det drabbade kärlet. Men kroppen kan inte göra så mycket, och med tiden blir symtomen svårare.

När symtom uppstår kan de ofta misstas för andra tillstånd, eller som en del av det normala åldrandet. Men att ignorera symtom kan leda till ytterligare komplikationer. Det är viktigt att besöka din läkare om du tror att du kan ha PAD så att du kan påbörja behandlingen och minska risken för komplikationer.

Symtomkontroll

Medan många personer med PAD är asymtomatiska, finns det flera vanliga symtom. Eftersom alla fall är olika kan du ha några eller inga av dessa symtom. Vanliga PAD-symtom kan inkludera:

Leg cramping
Kramp kan uppstå i dina höfter, skinkor, lår eller vadmuskler under träning eller andra aktiviteter.

Smärtsamma benkramper

Numbness
Dessa kan vara tidiga varningstecken på PAD, även om de ofta förväxlas med diabetisk nervsmärta eller andra tillstånd.

Domningar, svaghet eller tyngd

Aching legs
Smärta i dina ben eller fötter kan uppstå under dÅldern eller på natten när du vilar.

Bensmärta vid vila

Cooling of the skin
Detta kan vara ett eller flera hudområden, särskilt på fötterna eller benen som känns svalare vid beröring och inte blir varma.

Kalla fötter eller tår

När blodflödet är begränsat kan delar av din hud verka torrare än normalt, mer röd eller ha en ovanlig färg.

Torr eller missfärgad hud

Även om detta kan orsakas av nervsmärta hos diabetiker, kan det också vara resultatet av begränsat blodflöde från PAD.

Brännande känsla eller värk i fötter och tår

Loss of hair
Minskat blodflöde kan resultera i håravfall eller bromsad hårväxt på dina fötter och ben.

Håravfall

chronic sores
PAD kan förknippas med sår, eller ulcus, som återkommer ofta eller inte läker.

Kroniska sår

PAD-frågeformulär

Behandling av din PAD kan minska risken för allvarliga komplikationer, inklusive amputation. Om du misstänker eller har fått diagnosen PAD är det dags att börja ställa de rätta frågorna. Prata med din läkare.