Du kan ha PAD utan att uppleva några symtom i sjukdomens tidiga skeden. Symtom på en blockerad artär kommer att bli mer allvarliga över tid. Många symtom på PAD ignoreras ofta eller avfärdas som en del av åldrandet – men de är mycket verkliga och kritiska att ta itu med.

Tidiga symtom

Smärtsamma benkramper

Detta kanske inte är ett normalt tecken på åldrande. Det kallas claudicatio intermittens, ett tillstånd där krampande smärta i benet framkallas av träning och kan vara tillräckligt allvarlig för att känna sig avskräckt när man går, klättrar i trappor eller går uppför.

Domningar, svaghet, tyngd

Dessa kan vara tidiga varningstecken på PAD, även om de ofta förväxlas med diabetisk nervsmärta eller andra tillstånd.

Bensmärta vid vila

Smärta i dina ben eller fötter kan uppstå under dagen eller på natten när du vilar, och kan lindras genom att dingla benen över sängkanten.

Framskridna symtom

Kalla fötter eller tår

Detta kan vara ett eller flera hudområden, särskilt på fötterna eller benen som känns svalare vid beröring och inte blir varma.

Torr och missfärgad hud

När blodflödet är begränsat kan delar av din hud verka torrare än normalt, mer röd eller ha en ovanlig färg.

Brännande känsla eller värk i fötter och tår

Även om detta kan orsakas av nervsmärta hos diabetiker, kan det också vara ett resultat av begränsat blodflöde på grund av PAD.

Avancerade symtom

Håravfall

Minskat blodflöde kan resultera i håravfall eller bromsad hårväxt på dina fötter och ben.

Kroniska sår

PAD kan förknippas med sår, eller ulcus, som återkommer ofta eller inte läker.

Kallbrand

När vävnader i extremiteterna inte längre får tillräckligt blodflöde på grund av arteriell blockering, kan kallbrand eller död svart vävnad uppstå. Om det inte behandlas kan kallbrand leda till amputation.