Det är viktigt att förstå de aspekter av din livsstil och genetiska bakgrund som kan utsätta dig för risk för PAD. När du känner igen riskfaktorerna för PAD har du redan tagit det första steget mot att få diagnosen och bli behandlad. Det är viktigt, eftersom obehandlad PAD kan leda till allvarliga komplikationer, inklusive amputation.

Vanliga riskfaktorer för PAD

Många är i riskzonen för PAD utan att inse det. Om du eller någon närstående har några riskfaktorer för PAD, börja samtalet med att prata med en professionell vårdgivare.

Age
1 av 20 personer i åldern 50+ drabbas av PAD.2

Ålder

High cholesterol
Risken för PAD ökar med 5-10% för varje 10 mg/dL ökning av totala kolesterolnivåer.3

Högt kolesterol

High blood pressure
Kan så småningom skada artärväggar och leda till sjukdom.4

Högt blodtryck

diabetes
Typ 2-diabetes kan göra dig 4gånger mer benägen att utveckla PAD.5

Diabetes

smoking cessation
Tobaksbruk increases your risk of developing PAD up to 4 times.6

Tobaksbruk

Kidney disease
Personer med låg njurfunktion löper dubbelt så stor risk att ha PAD.7

Njursjukdom

Family History
Risk av att få PAD ökar om du har familjemedlemmar med PAD.8

Familjehistoria

Ethnicity
Afroamerikaner och latinamerikaner löper den högsta risken för PAD.9

Etnicitet

Vissa riskfaktorer för PAD är okontrollerbara, såsom ålder, ras och familjehistoria. Andra riskfaktorer är resultatet av livsstilsval, som tobaksbruk. Tobaksanvändning, inklusive rökning och tuggtobak, är den största riskfaktorn för PAD. Om du använder tobak bör du sluta omedelbart, eftersom det avsevärt ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och plackuppbyggnad i dina artärer.

Flera andra riskfaktorer för PAD, såsom högt blodtryck och högt kolesterol, kan hanteras genom hälsosamma livsstilsval. Till exempel, att följa en hälsosam kost och minska mängden stekt, bearbetad och sockerrik mat du äter kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck. För diabetiker kan noggrant hantering av diabetes och övervakning av dina blodsockernivåer minska risken för PAD. Samarbeta med din läkare för att ta itu med dina individuella riskfaktorer och utveckla en plan för att minska eventuella risker.